COOLCooL: een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

CooL - iets voor jou?

Afvallen en op gewicht blijven is niet makkelijk.
Overal om ons heen zijn verleidingen. Eten en drinken is op elke hoek van de straat te koop en vaak zijn dit niet de meest gezonde voedingsmiddelen. Het is makkelijk om even de auto te pakken als we ergens naar toe gaan, bij veel banen zitten we urenlang achter een scherm. Onze smartphones zorgen ervoor dat we 24/7 'aan' staan. Kortom er zijn veel factoren die invloed hebben op onze leefstijl!

De zorgen rondom corona dragen zeker niet bij aan een gezonde leefstijl. Onze bewegingsvrijheid wordt beperkt en thuiswerken zorgt vaak ook voor meer snack gedrag. Tenslotte heeft ook stress een slechte invloed op je gewicht. Als je last hebt van stress en vermoeidheid, slaat je lichaam meer vet op. Bovendien krijg je meer zin in zoetigheid en je hebt juist minder zin in gezond eten klaarmaken of bewegen. Als je weinig beweegt, slaap je weer slechter. Je komt in een neerwaartse spiraal terecht, tijd voor verandering!
In kleine stappen die voor jou haalbaar zijn ga jij je leefstijl aanpassen: voeding, beweging, slaap. Deze onderwerpen komen allemaal aan bod. Jij gaat na elke bijeenkomst met acties aan de slag die jou gaan helpen naar een gezondere leefstijl.

CooL is verzekerde zorg

Heb je overgewicht, dan zou je daar last van kunnen krijgen. Vaak zit je dan niet meer lekker in je vel. Tevens loop je extra risico's op gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Om die reden is er een programma in de basis zorgverzekering opgenomen: de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Wil je iets doen aan je gewicht en je leefstijlgewoontes en vindt je huisarts dat ook een goed idee? Dan is het CooL programma misschien iets voor jou. Dit programma is namelijk een verzekerde 'GLI'.

Het programma

Iedereen die wil afvallen heeft zijn eigen redenen. In CooL staan jouw persoonlijke doelen centraal. Je hebt een eigen leefstijlcoach die je twee jaar begeleidt. CooL bevat individuele gesprekken en ook groepsbijeenkomsten. Je leert hoe je lichaam en je brein werken, kiest leefstijlgewoontes die bij je passen. Je gaat acties voor jezelf bepalen voor o.a. de onderwerpen voeding, beweging, en slaap. Hier ga je mee aan de slag. Al die acties bij elkaar zorgen ervoor dat je steeds dichter bij je doel komt, stap voor stap.

De eerste 8-9 maanden zie je elkaar regelmatig, daarna nemen de contactmomenten af. Met de kennis en de ervaring die je dan hebt kan je steeds beter zelf de regie nemen.

Hoe kun je meedoen?

Om deel te nemen aan een CooL programma met vergoeding van je zorgverzekering moet je aan een aantal kenmerken voldoen. Je moet 18 jaar of ouder zijn, maar ook een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger hebben. Ook als je een BMI van 25 of hoger hebt kun je in aanmerking komen, maar dan alleen als je een verhoogd risico hebt op diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Je huisarts beoordeelt met je of het programma geschikt is voor je en verwijst je dan door. Kortom: maak een afspraak met je huisarts als je denkt dat het CooL programma iets voor je is.

Wordt CooL volledig vergoed?

Het CooL programma uitgevoerd door een leefstijlcoach van LESS for Life valt onder het basis zorgpakket en wordt dus volledig vergoed. Met een verwijzing kun je in principe het programma op kosten van de zorgverzekeraar volgen, ook zonder dat je eigen risico wordt aangesproken. Wij hebben een contract met een zorginstelling en zij verzorgen de volledige vergoeding.

Wanneer start er een groep en waar?

Neem contact met ons op en wij geven hier antwoord op. We starten met een groep als er voldoende aanmeldingen zijn, een groep bestaat uit 8-16 personen. Wij regelen een ruimte die coronaproef is, of de bijeenkomsten vinden digitaal plaats via Zoom.Spreekt je dit aan of wil je meer informatie?